Ring of Brodgar, Orkney © anniewrightphotography.com

Chefchaouen de blauwe stad van Marokko

Chefchaouen de blauwe stda in Marokko door Annie WrightDe blauwe stad in de Rif.

De bewoners van Chefchaouen zijn verrassend vriendelijke en behulpzaam. Ze maken overheerlijke toetjes, en hebben ijzersterke kuiten. ‘Chaouen’ ligt ingenesteld tussen twee bergen in het Rifgebergte van Noord-Marokko. Watervallen in de buurt voorzien de stad sinds het prille begin van water. In 1471 verschanste zich hier een lokaal stamhoofd om weerstand te bieden aan de Spaanse verovering. Dit bolwerk kende een explosieve groei vanaf 1492 toen Sefardische joden en moslims Spanje ontvluchtten, waar ze verplicht werden zich te bekeren tot het christendom. Het alternatief was de dood.

Chefchaouen de blauwe stad door Annie WrightDe joden woonden in Chefchaouen al snel binnen het bolwerk van de heersers en speelden een belangrijke rol in het commerciële en politieke leven van de stad. Chefchaouen kent geen klassieke mellah, zoals andere Marokkaanse steden. De joden woonden in het commerciële deel, de ‘souqia’, waar ze internationale goederen verkochten of als juweliers werkten.Tot 1920 mochten christenen de stad niet betreden.

 

 

Waarom is Chefchaouen blauw?

Over de kleur blauw is het laatste woord nog niet gezegd. De kleur blauw wordt gewonnen uit een slak. Dat is een feit. Het zouden de joden geweest zijn die begonnen met het blauw verven van hun huizen omdat de kleur van hemel en water, een religieus-symbolische betekenis voor hen heeft. Of was het toch de sultan van Marokko die het verordonneerde in 1760? Of was het pas vanaf 1930 toen joden opnieuw voor hun leven Europa moesten ontvluchten?

Alle foto’s: © Annie Wright Photography

, ,