Ring of Brodgar, Orkney © anniewrightphotography.com

Droom accommodatie

droom accommodatie in Marrakech,  Het Vliegende Nijlpaard

Droom accommodatie in Marrakech!

Het woord vakantie. Daar wordt iedereen blij van. Het betekent niet voor iedereen hetzelfde, maar brengt wel eenzelfde gemoedstoestand teweeg. Voor wie vakantie reizen betekent, is niets zo spannend als de dag van aankomst in den vreemde. Sommige reizigers willen zich laten verrassen. Zij lezen of bekijken vooraf niets over hun bestemming of de accomodaties. Zij behoren tot een minderheid!  De meesten kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen, en zullen meteen de accommodaties online opzoeken. En zich dan afvragen of de foto’s en de informatie misschien misleidend zijn of dat het werkelijk is zoals het wordt gepresenteerd. De spanning blijft. Is de eerste klap een daalder waard?Voor wie van geschiedenis houdt, valt het riad Palais Sebban zeker in de categorie van een droom accommodatie. Deze uitbundige extravaganza in Marokkaans-Andalusische stijl betovert de  reiziger zodra hij voet over de drempel zet. Het 19e eeuwse woonhuis ligt in het oudste stadshart van Marrakech, de medina. Generatieslang was het in het bezit van een familie van gezagsdragers naar wie de riad is vernoemd: de familie van caïd Sebban. De kamers liggen rond vijf patio’s van wie er geen enkele hetzelfde is. Een accommodatie die uitnodigt tot eindeloze dagdromen! Het is hier wakker worden, ontbijten, dineren en naar bed gaan in een sprookje van duizend-en-één-nacht.

Deze accommodatie is opgenomen in de reis van Het Vliegende Nijlpaard naar Zuid-Marokko: Reis in het spoor van vergeten karavaanroutes.
In verband met de kleinschalige accommodaties waar Het Vliegende Nijlpaard gebruik van maakt, is tijdig boeken wel nodig.

Noot
De term riad
Veel oude koopmanshuizen zijn in Marrakech verbouwd tot historische accomodatie en noemen zich vaak een riad. Riad is van oorsprong een Andalusisch concept dat vanuit Spanje is komen overwaaien: het staat voor een grote tuin omgeven door een wooncomplex. Veel huizen in de oude binnenstad van Marrakech zijn weliswaar gebouwd rond een patio, maar hebben niet per se de ruimte voor een tuin van omvang. Maar er wordt wel graag en veel op dakterras en binnenhof getuinierd! Zo ook in deze droom accommodatie. Baden in watervallen van bougainville!

 

, ,