Verhalende rondreizen
Nijlpaard 3
Egypte Aswan desert
Egypte kamelen
Egypte 5
Reisvoorwaarden
Egypte 3
Zuid-Egypte reis

Koninginnen van de Nijl

Koninginnen van de Nijl in Leiden.

Ze zijn te zien in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, van 18 november 2016 tot 17 april 2017. Een informatieve tentoonstelling met veel beeldhouwwerken, groot en klein,  die ingaat op de rol van Egyptische koninginnen die leefden tussen 1539-1077 v.Chr.. Voor deze gelegenheid zijn er internationale  topstukken samengebracht.  Het merendeel komt uit het museum van Turijn dat, op Cairo na, de grootste collectie Egyptische oudheden ter wereld herbergt.

Koninginnen van de Nijl © www.anniewrightphotography.com

Ahmose Nefertari, museum Turijn  ©www.anniewrightphotography.com

Bij binnenkomst val je meteen met de neus in de boter. Koningin Ahmose-Nefertari verwelkomt de bezoeker met haar imposante verschijning in ebbenhout. Zij is de stammoeder van het koningshuis van de 18e dynastie. Tijdens haar leven werd begonnen met de systematische aanleg van koningsgraven in het woestijngebergte bij Thebe, het huidige Luxor. Daartoe werd een arbeidersdorp gesticht dat honderden jaren in gebruik was, Deir – el Medina.
Na haar dood bleef ze populair onder de arbeiders die hier woonden en de koningsgraven uithakten in de koninginnen- en koningsvallei. Veel ambachtslieden uit het dorp maakten beelden van haar die in speciale cultuskapellen in of in de buurt van hun dorp werden geplaatst.

Pikant detail is dat Ahmose Nefertari aan de wieg stond van een lange lijn van zwakke, mannelijke vorsten en een opvallende reeks sterke koningsvrouwen die als regentes of heersers op de troon kwamen.

In de periferie van deze koninginnen, komen we kleinoden tegen, zoals dit meisje uit Thebe dat in dezelfde tijd leefde.

Koninginnen van de Nijl © www.anniewrightphotography.com

meisje uit Thebe, museum Turijn  © anniewrightphotography.com

 

Huiskamerlezing (1) 15 januari 2017 15.30 uur: koningin Hatsjepsoet

Hoezo gingen deze Egyptische koningsvrouwen in de 18e dynastie een opvallende rol op of achter de troon te spelen? Wil je meer horen: stuur een mail naar info@hetvliegendenijlpaard.nl en geef je dan op voor de “huiskamerlezing” die ik op 15 januari 2017 geef over de bekendste van deze vrouwen: koningin Hatsjepsoet.
De lezing is ook een goede inleiding tot een bezoek aan de tentoonstelling in het museum van Oudheden te Leiden.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren