Ring of Brodgar, Orkney © anniewrightphotography.com

Mummiemasker bevat historische teksten

mummiemaskers van papier maché bevatten vaak oude teksten, zoals het oudste fragment van het evangelie van Markus, uit de eerste eeuw

Mummiemaskers uit cartonnage

Mummiemaskers en Egyptische mummies van dieren of mensen in het algemeen, zijn vaak gemaakt van papier maché. Dat was een goedkope materiaaloplossing in het Oude Egypte, waar papyrus volop werd geproduceerd. De mummificatieateliers gebruikten voor het maken van mummies en mummiemaskers vaak “oud papier”, d.w.z. oude papyrusrollen of papyrusbladen. Omdat daar vaak teksten op stonden, zijn deze mummiecartonages heden ten dage een goudmijn voor onderzoekers die op teksten jagen.

Zo zaten er in dit masker diverse fragmenten, waaronder, volgens de onderzoekers, het oudste voorbeeld van het evangelie van Markus. Men dateert het in de laatste helft van de eerste eeuw, rond 90 na Chr, op grond van het handschrift, C14 carbon datering en de andere fragmenten in het masker die een datum vermelden. Een publicatie over tekstfragmenten uit cartonnagemaksers zal in 2015 verschijnen en waarschijnlijk de nodige stof doen opwaaien. Sommige wetenschappers kanten zich tegen het ontleden van de maskers die volgens hen op op ontoelaatbare wijze worden aangetast.

De nieuwste methode om dergelijke mummiemaskers van cartonnage te “ontlijmen”, waarbij de buitenkant behouden kan blijven, is voor hen geen voldoende waarborg. Overigens iets waar Nederlands stadsherstel geen enkele moeite mee heeft: de historische gevel bewaren en er een nieuw gebouw achterzetten! Maar het zal wel niet lang duren of er wordt een manier gevonden om zonder invasieve methoden deze teksten in cartonnage te ontcijferen en bestuderen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren