Reisaanbod voor cultuurminnaars


reisaanbod Egypte met Het Vliegende Nijlpaard, tempel van Ramses II ©anniewrightphotography.com

Reisaanbod vol met geschiedenis en archeologie.

Van het Midden Oosten naar de rafelranden van West-Europa. Een rijk, maar ogenschijnlijk contrast.

alinealijnierland2

In deze schijnbare tegenstelling zit juist een sterke overeenkomst. De veengebieden van Noordwest Europa en het woestijnklimaat van het Midden Oosten hebben allebei een conserverend effect op artefacten en organische resten. In de archeologie spreekt men ook wel van de natte en droge variant. De bodemgesteldheid zorgt in beide gevallen voor een wereld waarin oud en nieuw, zichtbaar, naast elkaar bestaan. Deze rijkdom aan archeologie en geschiedenis zorgt voor een verrassend reisaanbod. Ideaal voor reizigers die een land en zijn bewoners willen leren kennen in een historische setting.

 ‘het Egypte van het Noorden’


reisaanbod Orkaden met Het Vliegende Nijlpaard ©anniewrightphotography.com
Prehistorisch steencirkel op Mainland, Orcaden

Het nieuwste reisaanbod in bewerking: de Orcaden. Deze eilandengroep, en met name het eiland Rousay, wordt ook wel ‘het Egypte van het Noorden genoemd’. Recente archeologische opgravingen hebben hier een sacraal landschap van onvermoede omvang en oudheid blootgelegd. Stel je deze eilanden met hun vergezichten en prehistorische steencirkels eens voor bij Noorderlicht. Het zou je op de Orcaden zomaar kunnen overkomen.

Wie belangstelling heeft kan een optie nemen voor het voorjaar 2017: info@hetvliegendenijlpaard.nl

 

Ierse lucht 1 slider Eirekust van West-Ierland

Ierse ‘woestijnvaderen’.

Behalve de gunstige bodemgesteldheid voor archeologie, zijn er meer parallellen te trekken tussen de uitersten in het reisaanbod. Het christelijke monnikendom dat in de 3e eeuw in de woestijnen van Egypte ontstond, sloeg in Ierland enorm aan. Het verspreidde zich hier als een lopend vuurtje, en geheel in de lijn met de ‘gezegden van de Egyptische woestijnvaderen’. Waar ze zich in Egypte in afgelegen woestijngebieden terugtrokken, zo deden ze dat in Noordwest Europa in de natte variant, letterlijk aan de randen van Europa, tot op diverse eilanden in de Atlantische oceaan die hen aan de woestijn deed denken.

Gerelateerde berichten

Bekijk hier een overzicht van het reisaanbod

 

 

 

,