paspoort, inentingen, bagagetips

Paspoort

Uw paspoort moet geldig zijn tot een half jaar na terugreisdatum: kijk het echt even na! Neem een kopie van uw paspoort mee op reis, voor het geval u het kwijtraakt onderweg.
Voor Syrië én Libanon mag in het paspoort geen stempel van Israël staan, of van een Jordaanse of Egyptische grens met Israël waaruit opgemaakt kan worden dat de reiziger in kwestie Israël heeft bezocht. Zo ja, dan moet u het vervangen voor aanvang van de reis! Kijk ook dit echt even na!
NB: Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Vanaf 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig. Bestaande bijschrijvingen in het paspoort van de ouders zijn dan ook niet meer geldig. Meer informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid.
– kinderen van 16 jaar en ouder moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort

Inentingen
Inentingen zijn niet verplicht, maar wel aan te raden: op dit moment DTP en Hepatitis A voor alle bestemmingen in het Nabije Oosten. Voor Syrië en Libanon wordt, bij reizen langer dan twee weken, ook buiktyfus aangeraden. Voor inentingen kan men terecht bij de GGD of de plaatselijke huisarts. Doe het bij voorkeur zes weken voor vertrek. Bij een aanvullende verzekering worden kosten vergoed door uw zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar. Voor actuele gezondheidsadviezen: EgypteSyrië, Jordanië, Libanon

Reisverzekering
Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Alleen dan kan er in geval van nood adequaat hulp geboden worden.
 Neem de gegevens van de reisverzekering ook mee op reis (tel.nr. en polisnummer).

Medicijngebruik
Neem bij medicijngebruik altijd extra voorraad mee, en bovendien een omschrijving in het Engels van de samenstelling en de hoeveelheid. Voor mensen die contactlenzen dragen kan het van belang zijn een reservebril mee te nemen (i.v.m. mogelijke irritatie van de ogen door stof en zand). Het gebruik van een zonnebril en zonnebrandolie of crème is voor iedereen van belang, gezien de krachtige zonnestraling.

Geld

Het is onnodig en onvoordelig om in Nederland buitenlandse valuta te kopen. Pinautomaten zijn in de landen van bestemming wel voorhanden, maar niet altijd wanneer men ze nodig heeft, met uitzondering van Egypte. Voor alle andere bestemmingen geldt dat het verstandig is om voor 35 euro per persoon per dag aan cash geld mee te nemen, ook in kleinere coupures. Dus bij een reis van 10  dagen 350 euro, etc.. Daar kan dan ook de fooienpot uit betaald worden. Aan maaltijden per dag is men ongeveer 15 euro p.p. kwijt, excl. drankjes).

Koersinformatie

Bagage

– maximaal gewicht 20 kilo.
 Verder is toegestaan één handtas van maximaal 7,5 kilo en een kleiner tasje voor paspoort, geld en andere papieren.
 Denk aan de 100 ml. vloeistofrestrictie in de handbagage, in doorzichtig en hersluitbaar, plastic zakje.
 Doe reisbescheiden, geld en belangrijke medicijnen altijd in de handbagage, maar een zakmes, schaartje of andere scherpe voorwerpen in de koffer die wordt ingecheckt.
– bagage a.u.b. voorzien van naam en eventueel (mobiel) telefoonnummer.
N.B. bij transitvluchten raken koffers nogal eens ‘achterop’. Wie dit wil uitsluiten moet een klein koffertje inpakken dat als handbagage in de cabine mee mag!

Kleding Nabije Oosten
In alle islamitische landen stelt men decente dracht op prijs, zowel voor mannen als vrouwen. Dus liever geen korte broeken, blote ruggen, buiken of décolletées. Kleding tot rond de knie is meestal geen probleem.
– goede zonnebril/een hoofddeksel
– schoeisel: bij voorkeur dicht en met enig profiel (door zand en stof  kan het soms glad zijn!)
– lichte, losse kleding. Katoen, zijde of linnen zijn geschikt in de warmte. Het kán in regenen, maar het komt niet vaak voor in het seizoen dat de reizen plaatsvinden! Voor het geval dát het gebeurt, is een licht, waterdicht jasje afdoende.

Kleding Ierland
Uiteraard hebt u in Ierland kleding, schoeisel en hoofddeksels nodig die, bij voorkeur, water- en winddicht zijn. Maar het weer is hier wispelturig en onvoorspelbaar; het kán zijn dat u het meeneemt, maar het dan niet nodig hebt!

Weerbericht
Weerbericht en tijd voor  Cairo, Egypte
Weerbericht en tijd voor Damascus, Syrië
Weerbericht en tijd voor Amman, Jordanië
Weerbericht en tijd voor Beiroet, Libanon
Weerbericht county Mayo, Achill  Ierland
Weerbericht en tijd Marrakesh, Marokko
Weerbericht en tijd voor Fez, Marokko
Weerbericht en tijd voor Muscat, Oman

Andere praktische zaken
– zonnenbrandcrème
– een zwempak of -broek, óók voor Ierland!
– een lippenpommade
– oordopjes, watjes, airplanes
– condooms van goede kwaliteit
– een boek voor onderweg
– pleisters, jodium, asperines o.i.d, keeltabletten, antibuikloopmiddel
– O.R.S. d.i. een mengsel van suiker, zout en mineralen tegen uitdroging

Alcohol

Alcohol is ruim voorhanden en in de meeste hotels verkrijgbaar. Met Ramadan is men er terughoudender mee, maar voor buitenlandse gasten valt er altijd wel ergens een mouw aan te passen.

Extra digitale geheugen kaart

Neem een of twee extra geheugenkaarten mee voor het fototoestel. Men fotografeert al snel meer dan men denkt. Een geheugenkaart is in de grote steden wel te krijgen, maar het kost wel tijd om de juiste winkel te vinden.

Snoeren
Hoe meer electrische apparatuur, hoe meer snoeren u moet meenemen.
Het voltage en de stopcontacten zijn gelijk aan de onze.
 Denk aan camera, mobieltje, mp3spelers etc. Het voltage is in het nabije Oosten gelijk aan het onze (220Volt). In Ierland en soms ook in Jordanië heeft men een  driewegstekker nodig. Ook komt het wel eens voor dat de stekkerpootjes te dik zijn voor het stopcontact. Het is daarom verstandig om een universele reisstekker ‘met werelddekking’ mee te nemen.

Schiphol Travel Taxi

Wanneer u niet met het openbaar vervoer wilt of kunt reizen is het mogelijk om gebruik te maken van de Schiphol Travel Taxi. Deze taxi service werkt 24 uur p.d. en ‘van deur tot deur’. U moet wel 48 uur van tevoren uw kaartje (enkel of retour) bestellen via www.schiphol.nl. Telefonisch bestellen (0900-72447465, met doorkiesnummers) kan tot 24 uur van tevoren.

Blokkeren van bankpassen en creditcards

0800-0313, vanuit het buitenland: 00-31-30-2835372
Dit is een algemeen nummer met doorkiesnummers voor de afzonderlijke banken!

Bankpassen & Creditcards

ABN-AMRO: 0900-0024, vanuit het buitenland: 00-31-10-2820724
ING: 058-2126000, vanuit het buitenland: 00-31-58-2126000 of www.ing.nl
Rabobank via Interhelp: 0499-499112, vanuit het buitenland: 00-31-499-499112
American Express: 020-5048666, vanuit het buitenland 00-31-20-5048666 of www.americanexpress.nl
Diners Club: 020-6545511, vanuit het buitenland 00-31-20-6545511
Visa: 020-6600611, vanuit het buitenland 00-31-20-6600611
Mastercard +001 636 722 7111 (vanuit het buitenland)
Interpay: Interpay Nederland BV, www.interpay.nl
Travellers Cheques American Express:  (ook ‘collect call’ ) 0800-0220100 of www.americanexpress.co.uk