Smeltkroes van culturen 15 dagen

[reis nr. 6]

15 dagen, begeleide groepsreis: uitgesteld tot nader order.

 

Een reis voor gretige cultuurminnaars die alles willen zien en horen, van het spijkerschrift tot de rafelrand van het Romeinse rijk en van vroegchristelijke pilaarheiligen tot het prille begin van de Islam! De reis wordt begeleid door een Nederlandse classica die arabisch spreekt en een verplichte, Engelssprekende Syrische gids. Het tempo is rustig en biedt ruimte voor gemakkelijke wandelingen zodat men ook het landschap waarin de monumenten staan, kan ruiken, voelen en opnemen.
Dagprogramma

Damascus

dag 1
Vlucht naar Damascus, overnachting in Damascus

dag 2
Damascus, souk en Ommayadenmoskee, overnachting in Damascus
Damascus telt een paar miljoen inwoners verdeeld over de oude stadskern en een modern deel. Tussen beide stroomt de Barada rivier die ontspringt in het anti-Libanon gebergte. De inwoners van Damascus maken een tevreden indruk. Er is weinig criminaliteit. Een blinde schoenenverkoper runt zijn zaak in een drukke winkelstraat. Hij weet precies wat hij verkoopt door aan het leer te voelen en te ruiken!

dag 3
Shahba en Bosra,overnachting in Damascus
Shahba is een Druzendorp op het basaltplateau van Zuid-Syrië. Een jongetje van hier schopte het in 244 na Chr. tot keizer van Rome. Hij regeerde kort, maar lang genoeg om zijn geboorteplaats een zweem van grandeur te verlenen. De resten van een theater, badhuis, colonnadestraat zijn nog steeds te zien. Ook het mozaïekmuseum is een ‘must! Bosra was dé Romeinse legioenstad en hoofdstad van Arabia. De trots van de stad was het theater, één van de grootste buiten Italië.

Krak des Chevaliers

dag 4
naar Krak des Chevaliers,overnachting bij Krak des Chevaliers
Krak des Chevaliers was de lievelingsburcht van Lawrence of Arabia. Hij was een autoriteit op het gebied van kruisvaarderskastelen. Deze van oorsprong arabische vesting werd van 1142-1271 door de Hospitaalridders bewoond. Zij legden een dubbele verdedigingsring aan, verweven met een ingenieus systeem voor wateropslag. Deze bíjna onneembare burcht werd een schoolvoorbeeld voor Europese kastelen.

Hama

dag 5
Azempaleis en Apamea,overnachting in Hama
De waterwielen aan de Orontesrivier stammen zeker uit de late oudheid. In Hama kan men ze nog zien werken, als de waterstand het toelaat! Na een bezoek aan het Azempaleis, is de namiddag voor Apamea. Hier, hoog boven de Orontesvallei legerde een generaal van Alexander de Grote olifanten en merries voor de cavalerie.Hij noemde de plaats naar zijn vrouw. Apamea groeide onder de Romeinen uit tot de grootste stad van de streek en bleef dat tot in de 10e eeuw.

Aleppo

dag 6
Dode steden, het mozaïekmuseum, overnachting in Aleppo
In het kalksteenplateau van Noord-Syrië liggen achthonderd verlaten nederzettingen uit de 2e tot de 8e eeuw die nog veel hun geheimen moeten prijsgeven. Ze staan bekend als de “dode steden”. Op weg naar Aleppo bezoeken we er twee: Serjilla en Jerada. Ook het museum in Ma’aret Numan met mozaïeken van kerkvloeren uit deze streek, is een bezoek meer dan waard! Tot slot een stop bij Ebla, een nederzetting uit de bronstijd.

dag 7
Aleppo, stadswandeling, overnachting in Aleppo
Aleppo is evenals Damascus oeroud! Het ontstond op een kruispunt van wegen, met ideale noord-zuid en oost-west verbindingen. Vooral de ligging aan de zijderoute bracht de stad tot grote bloei. Tijdens de stadswandeling passeren we wat ooit een deftige caravanserai van de stad was: Khan el Wezir. Aansluitend volgen de Citadel en de souk die beiden als de mooiste van het Midden Oosten te boek staan.dag 8 San Simeon en omgeving, overnachting in Aleppo

Het pelgrimsoord van San Simeon maakt door zijn schaal en landschappelijke setting nog steeds diepe indruk op de bezoeker. Aan het begin van de 5e eeuw ging de legendarische asceet Simeon de Grote hier als eerste op een zuil staan en zette een traditie in gang van ‘pilaarheiligen’. Zijn roem reikte tot ver buiten de grenzen. Naar verluidt, liet hij Europese pelgrims de groeten doen aan Geneviève in Parijs. Na zijn dood werd rond de zuil een kruisbasiliek opgetrokken.

Raqqa

dag 9
Resafa, overnachting in Raqqa
In 305 werd Sergius, een tot het christendom bekeerde Romeinse soldaat, voor de muren van de legerstad Resafa onthoofd omdat hij weigerde Jupiter te vereren. Met deze martelaar in huis groeide Resafa uit tot een pelgrimsoord dat zijn hoogtepunt kende in de zesde eeuw. Enorme cisternen en omheiningsmuren getuigen van de stadsomvang. Na het bezoek rijden we naar het hotel in Raqqa. Deze bedoeïenenstad ligt aan de overkant van de Eufrates, dus nèt in Mesopotamië!

Deir ez Zor

dag 10
Halabeia, Dura Europos, overnachting in Deir ez -Zor
We rijden naar Deir Ez Zor via Halabeia. Bij deze controlepost aan de Eufrates (3e-6e eeuw) strekken we even de benen. ’s Middags naar Dura Europos. Dit rivierfort ontwikkelde zich in de 1e eeuw v.Chr. tot een overslagplaats van goederen. Het werd in 256 verwoest. In de vorige eeuw werden hier een synagoge en een christelijke kerk opgegraven die tot de oudste ter wereld behoren. Daarbij kwamen unieke joodse frescos met afbeeldingen van mensen en dieren aan het licht.

Palmyra

dag 11
Van Deir Ez Zor naar Palmyra, overnachting in Palmyra
Palmyra is een oase. Ze dankt haar bestaan aan een bron en haar roem aan koningin Zenobia die hier in de derde eeuw leefde. Zij joeg de Romeinen de stuipen op het lijf door het roer over te nemen toen haar man wegviel. Haar expansiedrift reikte tot in Egypte en Turkije. Dat ging niet lang goed. Zij zou zijn geëindigd in Rome, waar zij in gouden ketenen te kijk werd gezet in de triomftocht van keizer Aurelianus.

dag 12
Tempel van Bell en stadswandeling, overnachting in Palmyra
De tempel van Bell was vanaf de eerste eeuw v.Chr. de hoofdtempel van de oase. Haar kapitelen waren van verguld brons. Hun schittering zal menig karavaanleider hebben toegelachen die de oase naderde. Karavanen brachten behalve goederen en stijlen ook religieuze invloeden mee. Wandelend door de stad ziet men in de architectuur decoraties die ook in kleren op sculpturen van inwoners terugkeren, zoals rozetten of geometrische patronen.

dag 13
Graven en Museum, overnachting in Palmyra
Ochtendwandeling naar het grafveld aan de rand van de oude stad. De graven hebben diverse vormen, maar zijn allemaal voorzien van sleuven waarin de mummies werden geschoven. De sleuven werden afgesloten met een afbeelding in steen van de overledene. Deze geven een goed beeld van Palmyreense mode. In het museum van Palmyra zijn ook fragmenten te zien van Chinese stoffen met zijdestempels die verwijzen naar de Hunan provincie, terwijl de weeftechniek lokaal is.

Damascus

dag 14
Palmyra-Damascus, overnachting in Damascus
Na een kopje koffie op het terras, met uitzicht op de oude stadsresten, rijden we naar Damascus. Daar in het Nationaal Museum is er voor wie wil de ‘beeldende’ samenvatting: basaltculpturen uit Zuid-Syrië, joodse fresco’s uit Dura Europos, beelden uit Mari, bustes uit Palmyra. En, onder een vergrootglas: het eerste alfabet ter wereld uit Ugarit! Kortom een collectie van wereldformaat. Tot slot is er nogmaals tijd voor de stad, de allerlaatste kadootjes.

dag 15
Vlucht naar Amsterdam

 

PRIJS

€ 1895,- p.p. Aantal deelnemers: 4-16

Inclusief:
Vervoer volgens programma, entrees, programmaboekje, accomodatie in 3 sterren hotels, op basis van indeling op tweepersoonskamer, Nederlandse reisbegeleiding die arabisch spreekt en een Engelssprekende Syrische gids.

Exclusief:
vliegticket, hetgeen door de reiziger zelf wordt gekocht! Wij kunnen u op dit gebied uitgebreid adviseren.

fooienpot: € 50 p.p.
maaltijden en drankjes: ca. €10-20 p.p.p.d
eenpersoonskamertoeslag € 300

N.B. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen in Syrië en een koersstijging van de USD van 3% of meer.