Ring of Brodgar, Orkney © anniewrightphotography.com

Tentoonstelling schoen van Toetanchamon

schoen van Toetanchamon

foto: Annie Wright

Deze reconstructie van een schoen uit het graf van Toetanchamon was onlangs even in het Allard Pierson Museum te zien. Aanleiding was de presentatie van het boek Tutankhamun’s Footwear van André J. Veldmeijer e.a. (2010) dat werd aangeboden aan de schoenontwerper Jan Janssen. De laatste liet zich ‘en passant’ ontvallen dat Egyptenaren niets van leer wisten!

Recent DNA onderzoek uitgevoerd in Egypte onder auspiciën van dr. Zahi Hawass zou er mogelijk op wijzen dat de linkervoet van de koning een klompvoet was. Wellicht dat het dwarsbandje aan de voorkant- dat meerdere sandalen uit zijn graf hebben – bedoeld was om extra steun te verlenen. De auteur zal de theorie van de klompvoet testen aan de hand van het totale schoenassortiment van Toetanchamon. In de exemplaren die bij leven gedragen zijn, zit een voetafdruk die op deze afwijking mogelijk ook een licht kan werpen. De resultaten worden naar verwachting later dit jaar gepubliceerd. Op de foto hieronder is het originele paar te zien.

schoen van Toetanchamon

foto: Harry Burton

n situ in een doos die het nummer 270 kreeg: het originele paar zoals gevonden door Howard Carter. De foto is van Harry Burton die ieder voorwerp heeft vastgelegd zoals het tevoorschijn kwam bij het ‘uitpakken’ van alle grafgiften. Deze wonderbaarlijke collectie zwartwit foto’s wordt bewaard in het Griffith Institute.

 

, , , , ,