Verhalende rondreizen
Nijlpaard 3
Egypte Aswan desert
Egypte kamelen
Egypte 5
Reisvoorwaarden
Egypte 3
reisvoorwaarden

Zuid-Egypte reis 15 november 2018, 14 dgn

Egypte reis

Deze cultuurreis beperkt zich tot Luxor, Aswan en Abu Simbel, en wordt begeleid door een Nederlandse egyptoloog die Arabisch spreekt en van hiëroglyfen weet. In een rustig tempo worden de reizigers ondergedompeld in de wereld van de farao’s en de huidige bewoners van de Nijlvallei. Op deze Zuid-Egypte reis brengt een echte kenner de reiziger naar de mooist denkbare monumenten aan de Nijl!

alinealijnegypte2

Zuid-Egypte reis

Vertrek: 15 november 2018

Reisduur: 14 dagen

Reissom: € 1595 p.p. excl. vliegtickets (zie prijsspecificatie beneden).

Aantal deelnemers min. 4 – max. 11

alinealijnegypte2

Zuid-Egypte reis met het Vliegende Nijlpaard ©anniewrightphotography.com

Dagprogramma Zuid-Egypte reis

Luxor

dag 1 De accommodatie in Luxor ligt op het platteland, met die typische abrupte scheidslijn tussen woestijn en vruchtbare akkers. Daar waar het eeuwige en het alledaagse leven elkaar raken. Het woestijngebergte dat oprijst aan de westelijke horizon kleurt van lichtgoud in de ochtend naar een gloeiend oranje in de late namiddag.

dag 2 Tempel van Medinet Habu en de Koninginnenvallei

Tal van faraonische overblijfselen liggen op loopafstand en om iedere hoek. Op weg naar de bergplooien waarin enkele duizenden jaren geleden koninginnen en prinsjes in rijkbeschilderde graven werden geborgen, passeert de wandelaar het majesteitelijke complex van Ramses III, de tempel van Medinet Haboe. Op de wanden wisselen complexe rituelen af met militaire scenes en offertafels opgetast met heerlijkheden voor goddelijke machten. Van de lange stoet prinsen en would be troonopvolgers die in de wanden staan gegrift, liggen er twee begraven in de ‘koninginnenvallei’: de prinsjes Chaëmwaset en Amonherchepeshef worden op de wanden afgebeeld terwijl hun vader, Ramses II hen het meeneemt het graf in, en zo binnenvoert in de wereld van de goden.

dag 3 Deir el Medina en graven van arbeiders en de Koningsvallei

Vanuit de koninginnenvallei lopen we langs de “poort van de slang” naar de ruïnes van het oude dorp Deir el Medina. Hier woonden de grafarbeiders die voor het hof de graven uithakten en decoreerden. De stegen en omtrekken van hun optrekjes  zijn nog zichtbaar, maar het best bewaard zijn hun graven die binnen handbereik naast het dorp liggen. Bij sommigen is nog het oorspronkelijk piramidevormig dak op de offerkapel te zien. Enkele van de ondergrondse, beschilderde grafkamers zijn toegankelijk, zoals die van Sennodjem en Inherkaoe uit de 13e eeuw v. Chr..
Afhankelijk van de omstandigheden gaan we te voet of met eigen vervoer naar de koningsvallei. Tussen 1550 en 1070 v. Chr. werden de koningsgraven in een vallei achter een bergrug verborgen, met het oog op geheimhouding van de locatie. De grafkamers zijn diep in het gebergte uitgehakt en van top tot teen beschilderd met voorstellingen van  het hiernamaalsleven van de koning. We brengen een bezoek aan de graven van drie koningen en – facultatief en indien (nog) open! – Toetanchamon.

tomb of Amenhotep-Huy

dag 4 Tempeltje van Hathor en de Graven van hoge ambtenaren

Via Deir el Medina lopen we naar de lagere heuvels van Sheikh Ab’el Qurna. Ten noorden van het dorp stonden traditiegetrouw kapellen voor de moedergodin Hathor. Het goedbewaarde Hathortempeltje dat er nu te zien is,  stamt uit de Ptolemeïsche tijd (3e eeuw-1 eeuw v.Chr). De meer dan duizend jaar lange verering van Hathor zegt wel iets over het belang van de godin Hathor op deze locatie! De wedergeboorte uit de dood verliep via haar moederschoot die in deze context vereenzelvigd werd met het westelijk gebergte waarin alle overledenen werden opgenomen. Het gebouw schurkt hier , zoals op de foto te zien is, ook letterlijk tegen de bergwand aan.

We lopen verder naar de graven van hoge ambtenaren die in de lagere heuvels van Qurna liggen. We bezoeken enkele, onlangs voor het eerst geopende graven, waaronder het graf van Huy uit de tijd van Toetnachamon. Deze ambtenaren leefden in de 15e eeuw v.Chr.. Als dienaren van de koning waren ze nooit ver verwijderd van hun heer. Ook niet na overlijden! Hun graven kijken uit op de ‘tempels van miljoenen jaren’, gewijd aan de cultus van de overleden koningen, op de rand van de woestijn en de vruchtbare Nijlvallei.

Zuid-Egypte reis, Deir el Medina, Hathor tempel, Annie Wright Photography

tempeltje van Hathor, Deir el-Medina ©anniewrightphotography.com

dag 5 naar Aswan, via de tempel van Edfoe en Kom Ombo

Via de Tempel van Edfoe naar Aswan. In de tempel van Horus te Edfoe was tot het eind van de 19e eeuw een compleet dorp gevestigd. Volgens ooggetuigenverslagen liepen de geiten er op het dak. Juist hierdoor is het de meest compleet bewaarde tempel van Egypte! Eeuwenlang beschermde bewoning de constructie en de inscripties uit de eerste eeuwen v. Chr..Via Kom Ombo arriveren we in Aswan, (dag 8) overnachting in Aswan.

dag 6 Aswan: zeilen en bezoek aan de graven van Qubbit el Hawwa

Een dag op een zeilboot. Na het bezichtigen van unieke schilderingen uit 1900 v.Chr. in de rotsgraven van Kubbet el Hawa, zeilen we een stuk de eerste stroomversnelling in, langs rotsblokken en eilandjes die de loop van de Nijl proberen te dwarsbomen. Na een Nubische lunch dringen we met een motorbootje dieper in de stroomversnelling door en gaan aan wal bij een originele, Nubische nederzetting. De dorpelingen beheren een bijzonder monument: een rotsformatie volgekriebeld met faraonische graffiti.

dag 7 Aswan

Rustdag. Facultatief bezoek aan het Nubisch Museum.

dag 8 Aswan: Philae tempel

Bezoek aan de steengroeve met de obelisk en de Tempel van Philae

dag 9  Abu Simbel Tempels

Met privévervoer naar Abu Simbel. De tocht door de woestijn is prachtig en vindt zijn hoogtepunt in het bezoek aan de rotstempels van Nefertari en Ramses II. De ‘zonnekoning’ Ramses II liet in het verre Nubië, naast zijn eigen tempel ook een neerzetten voor ‘zijn geliefde vrouw Nefertari, voor wie de zon opgaat’ zo vertelt een inscriptie. Maar Nefertari stierf voortijdig en zag haar tempel waarschijnlijk nooit af. De monumenten van Aboe Simbel werden in 1964, net op tijd, gered van het wassende water van het Nassermeer. Overnachting in Abu Simbel.

dag 10 Abu Simbel-Aswan

Tweede mogelijkheid de tempels te bezoeken. Terugtocht vanuit Abu Simbel in de middag.

dag 11 Van Aswan naar Luxor  vervoer met privébusje

Terug naar Luxor. Namiddag bezoek aan Karnak tempels. Afhankelijk van wind is het transport een zeilboot of een privébusje.
Toen rond 1550 v.Chr. een clan uit Thebe de troon besteeg, werd de stad het religieuze brandpunt van Egypte. Als ‘kind van de goden’ besteedde iedere koning hier dan ook veel zorg aan het verfraaien van de tempels van zijn goddelijke familie. Elke nieuwe koning voegde aan hun onderkomen in Karnak steeds weer sfinxen, obelisken, poorten, tempelhoven en beelden aan toe. Hierdoor werd het in Homerus al bezongen als ‘het honderdpoortige Thebe’. Overnachting in Luxor stad.

dag 12 Luxor: tempel van Luxor en het museum van Luxor

Naar de tempel van Luxor. De inspirator van de tempel van Luxor was Amenhotep III. Deze  ‘zonnekoning’  uit de 14e eeuw v.Chr. verwierf de eretitel “de schitterende schijf”. Al weten we door onderzoek aan zijn mummie dat deze “schitterende schijf” ernstige kiespijn moet hebben gehad. Zijn bewonderaar Ramses II  breidde de tempel verder uit. Het museum van Luxor herbergt spectaculaire beelden die in 1989 onder de vloer van de tempel van Luxor werden gevonden. Overnachting in Luxor stad.

dag 13  Luxor

Rustdag.

dag 14 Transfer naar het vliegveld voor vlucht van Luxor via Cairo met transit naar Amsterdam.

alinealijnegypte2

Prijs – Zuid-Egypte reis

Begeleide historische reis  reissom: € 1595 p.p. excl. vliegtickets Amsterdam-Cairo v.v. en Cairo-Luxor v.v.

Aantal deelnemers min. 4- max.11

Prijs inclusief

Visum, alle vervoer naar de monumenten m.u.v. Aboe Simbel, verblijf in een bijzondere accommodatie op het platteland op de westoever van Luxor,  op basis van een twee persoonskamer met ontbijt en gedeelde douche en toilet met twee andere personen. In Aswan het vijfsterrenhotel The Old Cataract Hotel, met zijn wereldberoemde terras; deze accommodatie is op basis van een twee persoonskamer met ontbijt en eigen douche en toilet. Begeleiding door een Nederlandse egyptoloog die vloeiend Arabisch spreekt.

Prijs exclusief

– vliegticket voor twee internationale en twee binnenlandse vluchten,tussen 450-600 euro incl. luchthavenbelasting, afh. van vertrekdatum

– fooienpot 85 euro p.p.(cash meenemen);

– entrees ca. 150 euro p.p. (cash meenemen);

– facultatieve excursie naar Aboe Simbel met privébusje: 65 euro p.p.(cash meenemen).

Totaal meenemen: 300 euro p.p.

– eenpersoonskamertoeslag (indien van toepassing): 165 euro ( wordt op factuur verrekend).

– maaltijden: ca. 10 – 20 euro p.p.p.d. (ter plaatse pinnen). N.B. met kerst & oud-en nieuw geldt voor Egypte een vliegticket- hoteltoeslag van 225 euro p.p.. Dit geldt zowel voor de groepsreis als een individuele, onbegeleide reis.

 N.B. Alle bovenstaande prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen in vliegtickets of hotelkamers, en een stijging van de USD met meer dan 3%.
alinealijnegypte2

Extra informatie

– Kaarten van Egypte – Egypte Blog van Het Vliegende Nijlpaard

alinealijnegypte2

Boek deze Zuid-Egypte reis

kaftje_egypte_2_klein Zuid-Egypte reis
Zuid-Egypte reis Programmaboekje

Boek deze reis minimaal 2 maanden voor vertrek Klik hier om te boeken
alinealijnegypte2

Wilt je nog iets vragen?

Bel of mail dan gerust! Bert Hogervorst Het Vliegende Nijlpaard mb. 06.400.847.59 ( What’s app.) info@hetvliegendenijlpaard.nl

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

, , , ,